De beste tips voor een geslaagde staycation

staycation tips Tijdens je vakantie hoef je niet altijd ver weg. Het lijkt zelfs een trend te worden om de vakantie thuis te vieren. Een staycation! Het is eens wat anders en je bespaart ook nog eens geld. Dat betekent niet dat je tijdens zo’n thuisblijfvakantie helemaal niets doet. In je eigen omgeving is meer te beleven dan je denkt. Met deze 10 tips heb jij een geweldige staycation.

Wat is een staycation?

Staycation is een mooi woord voor thuisblijven tijdens de vakantie. Redenen om dat te doen zijn geld besparen, voor het milieu of gewoon omdat het je fijner lijkt. Een staycation hoeft helemaal niet saai te zijn, ook in je eigen omgeving is vaak nog genoeg te ontdekken. Geef maar toe dat je sommige vakantiebestemmingen beter hebt verkent dan de omgeving waar je woont. Daarnaast bespaar je door thuis te blijven geld op de reis, waardoor je meer kunt spenderen aan leuke dingen. Een staycation heeft veel voordelen:

Tip 1: Kom lekker tot rust

Een staycation is bedoeld om te genieten en tot rust te komen. Het gevaar van thuisblijven is dat je in je oude routine blijft. Niet doen! Gun jezelf de tijd om helemaal tot rust te komen, doe geen huishoudelijke klusjes en ga zeker niet werken. Alles mag tijdens de vakantie een tandje langzamer. Sporten kan wel, maar alleen als je het leuk vindt. En natuurlijk is het soms heerlijk om uitgebreid te koken, maar eten bestellen en (lekker vaak) uit eten gaan mag ook. Het is tenslotte vakantie!

Tip 2: Ga de natuur in

In de natuur kom je pas echt tot rust. De Nederlandse natuur lijkt misschien saai, maar is dat zeker niet. Er zijn ontzettend veel mooie gebieden. Zelfs als je vanuit je eigen huis gaat wandelen of fietsen ontdek je vast al nieuwe plekjes. Nog leuker is het om een natuurgebied te bezoeken zoals de Oostvaardersplassen of de Veluwe. Neem lekkere hapjes mee en ga op safari in je eigen land.

Tip 3: Ontdek de stad

Hoe goed ken je de steden in je omgeving eigenlijk? Hang eens lekker de toerist uit en ontdek de steden in je buurt. Bezoek toeristische trekpleisters en kijk door een andere bril naar je eigen stad. Zo ontdek je vast en zeker nieuwe dingen. Daarnaast zijn er genoeg plekken waar je nog niet eerder bent geweest. Ontdek leuke restaurantjes, bezoek musea, kerken en maak een mooie stadswandeling.

Tip 4: Een dagje naar de spa

Tijdens je vakantie verdien je zelf extra aandacht. En wat is er fijner dan een dagje naar de spa? Je rust heerlijk uit en voelt je achteraf als herboren. Thuis naar de spa kan ook: verwen je huid met essentiële oliën, scrub en ga uitgebreid in bad.

Tip 5: In en rond het huis

Natuurlijk hoef je niet de deur uit om het leuk te hebben. Geniet juist nu van je eigen huis en tuin. Ga de keuken in om uitgebreid te koken of doe spelletjes met het gezin. Hang een hangmat op en zet een zwembad(je) in de tuin, dat is heerlijk om met een luchtbed in te dobberen.

Top 6: Bucketlist

Grote kans dat er dingen zijn die je altijd al had willen doen. Dit is je kans! Tijdens je staycation heb je de tijd om de dingen van je bucketlist uit te voeren. Doordat je geld bespaart op de reis kun je misschien andere dingen doen die anders misschien te duur zijn. Ga bijvoorbeeld in een sterrenrestaurant eten, maak een ballonvaart of ga parachutespringen.

Tip 7: Lezen

Je hoeft niet op een afgelegen plek te zitten om te lezen. Ga naar een lokaal terras, bestel een cappuccino en verlies jezelf urenlang in een boek of tijdschrift. Zorg dat er - net als wanneer je op vakantie gaat – een stapel tijdschriften en boeken klaar ligt om te lezen. Op Magazine.nl bestel je de mooiste tijdschriften. Daarmee kom je niet alleen tijdens je vakantie, maar het hele jaar door tot rust.

Tip 8: Kunst & cultuur

Verdiep je tijdens je staycation wat meer in kunst en cultuur. Bezoek musea, exposities en voorstellingen. Er zijn vast genoeg musea die je nog graag een keer wilde bezoeken. Dit is je kans.

Tip 9: Maak een roadtrip

Tijdens een roadtrip voel je je pas echt vrij. Ga een dag op pad met de auto of scooter - met of zonder uitgestippelde route. Bezoek onderweg plaatsjes en natuurgebieden en ga ergens eten of picknicken. Je kan de roadtrip ook een paar dagen langer maken en onderweg slapen in een hotel. Een leuke manier om ons land te ontdekken.

Tip 10: Naar het strand

In Nederland is de kust bijna nooit ver weg. Plof daarom op mooie dagen lekker neer in het zand. Een zwembad of meertje kan natuurlijk ook. Zo’n stranddagje zorgt echt voor het ultieme vakantiegevoel. Tip: bezoek een ander strand dan waar je normaal naartoe gaat.

Wat doe jij tijdens je vakantie? Laat het weten in een reactie op Facebook.

<< Terug