Nostalgie! Deze 11 kinderboeken heb jij vroeger gelezen

oude kinderboeken Kinderboekenweek. Het blijft iets magisch hebben. Hoewel er elk jaar weer leuke nieuwe kinderboeken worden uitgegeven, zullen we de klassiekers ook nooit vergeten. Deze kinderboeken ken je vast nog van vroeger, welke heb jij allemaal gelezen?

1. Pinkeltje - Dick Laan

Wie heeft vroeger niet de boeken van Pinkeltje verslonden? Dit kleine mannetje – niet groter dan je pink – beleeft allemaal avonturen. Er was zijn hond Wiebelstaartje, de poes Snorrebaard, de kraai Wipstaart en de vijf muisjes Knabbeltje, Grijshuidje, Zwartsnoetje, Kraaloogje en Langstaartje. Zijn vriendje is Wolkewietje, die ook weer een aantal eigen boeken heeft. Het eerste boek, De avonturen van Pinkeltje, verscheen in 1939. Sindsdien zijn er maar liefst negentwintig delen uitgekomen.

kinderboeken-pinkeltje

2. De schippers van de Kameleon - Hotze Roos

De Schippers van de Kameleon kwam uit 1949. Het gaat over de tweeling Hielke en Sietse, twee jongens uit het dorp Lenten. Ze beleven van alles met hun snelle boot, de Kameleon. Na de het eerste boek zijn er nog veel meer boeken verschenen en in 2003 is het verhaal ook verfilmd.

kinderboeken-de-schippers-van-de-kameleon

3. Pietje Bell - Chris van Abkoude

In 1914 kwam het eerste deel van Pietje Bell uit. Het eerste boek dat eens niet over brave kinderen ging. Er werd zelfs schande van gesproken. Het boek verkocht gelukkig erg goed en er zijn daarna nog vele delen uitgebracht.

kinderboeken-pietje-bell

4. Dik Trom - C. Joh. Kieviet

Nog een boek over een ondeugende jongen. Dit boek was er zelfs nog vóór Pietje Bell. Uit het leven van Dik Trom werd voor het eerst gepubliceerd in november 1891. In het begin was het moeilijk een uitgever te vinden en het boek verkocht helemaal niet goed. Het duurde zelfs acht jaar voordat de eerste druk was uitverkocht! Na de tweede druk begon de verkoop beter te lopen en uiteindelijk zijn er zelfs vijf boeken verschenen.

5. De Olijke Tweeling - Arja Peters

De Olijke Tweeling gaat over twee zusjes, de tweeling Ellis en Thelma Bongers, die allerlei avonturen beleven. Ze hebben twee broertjes, Lex en Leo (ook een tweeling) en een hond Spikkel.

kinderboeken-de-olijke-tweeling

6. Jip en Janneke - Annie M.G. Schmidt

Eigenlijk zouden alle boeken van Annie M.G. Schmidt in deze lijst mogen staan. Want wie is er niet opgegroeid met Pluk van de Petteflat, Floddertje en natuurlijk Jip en Janneke. En nog steeds zijn we er dol op.

7. Blauwe plekken - Anke de Vries

Het kinderboek Blauwe plekken komt uit 1992. Het is een heftig boek over kindermishandeling. Als je het als kind hebt gelezen, heeft het waarschijnlijk grote indruk gemaakt. Het boek heeft twee prijzen gewonnen van de Nederlandse kinderjury.

kinderboeken-blauwe-plekken

8. De Koning van Katoren - Jan Terlouw

Om de nieuwe koning van Katoren te worden, moet Stach van de oude ministers zeven moeilijke en soms levensgevaarlijke opdrachten uitvoeren. Pas dan kan hij de troon bestijgen. Een magisch boek vol avonturen dat de meeste kinderen voor altijd is bijgebleven.

kinderboeken-koning-van-katoren

9. Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman

Ook Kruistocht in Spijkerbroek is zo’n boek dat je nooit meer vergeet. Dit boek uit 1973 gaat over de Kinderkruistocht in 1212. Het boek heeft verschillende prijzen gewonnen er zijn ook een film en een musical uitgebracht.

kinderboeken-kruistocht-in-spijkerbroek

10. Kippenvel - R.L. Stine

Durfde jij de boeken van Kippenvel te lezen toen je jong was? Van deze griezelboeken is uiteindelijk een lange reeks uitgekomen, er zijn wel 34 delen. De verhalen speelden zich af of afgelegen plekken en waren – vond je toen – vreselijk eng.  

kinderboeken-kippenvel

11. Donald Duck

Het is dan wel geen boek, maar wie heeft in zijn jeugd niet de Donald Duck gelezen? Misschien krijg je hem nu nog steeds wel! Het tijdschrift gaat al ontzettend lang mee. Op het plaatje zie je de allereerste uitgave van Donald Duck. Dit nummer verscheen in oktober 1952 en kreeg men toen gratis in de bus.

kinderboeken-donald-duck

Lees ook: 10 dingen die je nog niet wist over Donald Duck

Welke van deze kinderboeken heb jij allemaal gelezen? Laat het weten in een reactie op Facebook.

<< Terug naar overzicht