8 Nederlandse powervrouwen

powervrouwen Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Een dag die staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Powervrouwen laten zien dat vrouwen onafhankelijk en sterk zijn. Er zijn gelukkig ontzettend veel van zulke vrouwen in Nederland, misschien vind jij je moeder wel een echte powervrouw. Wij hebben speciaal voor deze dag een aantal (bekende) Nederlandse powervrouwen op een rij gezet.

Waarom Internationale vrouwendag?

Internationale Vrouwendag is ontstaan in de jaren ’20 toen vrouwen opkwamen voor hun rechten. Op 8 maart 1917 waren in St. Petersburg namelijk vrouwen massaal in opstand gekomen tegen het voedseltekort en de verschrikkingen van de oorlog. Hun stakingen en demonstraties liepen uit op een algemene werkstaking. In 1921 stelde het Internationale Vrouwensecretariaat voor om een vaste datum te kiezen voor de vrouwendag en dat werd 8 maart. Wereldwijd worden vrouwen nog flink achtergesteld. En hoewel de positie in Nederland best goed is, is ook hier verbetering mogelijk. Vrouwen verdienen bijvoorbeeld nog altijd minder dan mannen.

Lees op Libelle: Word een powervrouw met deze 5 tips

1. Neelie Kroes

Neelie Kroes is een oud politica van de VVD en van 2004 tot 2014 was ze Europees Commissaris. Na haar politieke carrière heeft ze veel invloed gehad in het bedrijfsleven en met name voor startups. Volgens de Wall Street Journal is Neelie Kroes de belangrijkste Europese vrouw voor de zakenwereld. En tijdschrift Forbes zette haar in de lijst met machtigste vrouwen ter wereld.

2. Koningin Máxima

Ze is de bekendste powervrouw van Nederland: Koningin Máxima. Ondanks de negatieve berichten over haar vader, wist ze het Nederlandse volk snel voor zich te winnen. Ze leerde de taal en gewoontes ontzettend snel. Daarnaast maakt ze zich sterk voor vrouwenrechten in binnen- en buitenland.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom het Koningshuis? Neem een abonnement op Story.

3. Linda de Mol

We kunnen Linda de Mol een echte powervrouw noemen. Naast een succesvolle carrière als presentatrice heeft ze ook een eigen tijdschrift. Het blad bestaat inmiddels alweer 13 jaar en dit jaar kwam LINDA. 150 uit. Een echte mijlpijl!

Neem nu een abonnement op LINDA, het tijdschrift van Linda de Mol.

4. Astrid Holleeder

In Libelle 5 gaf Astrid Holleeder een interview. Sinds ze heeft gezorgd voor de arrestatie van haar broer Willem Holleeder, zit ze ondergedoken. Astrid deed afgelopen jaar veel stof opwaaien met haar boek 'Judas', waarin ze vertelt over hoe haar broer haar terroriseerde en hoe ze - samen met haar zus Sonja - heeft gezorgd dat hij achter de tralies is beland. Daar was veel lef voor nodig. We mogen Astrid Holleeder dus een echte powervrouw noemen.

5. Patricia Paay

Je mag ervan vinden wat je wilt, maar Patricia Paay stond zeker haar mannetje na de affaire met haar vermeende sekstape. En ze laat het er niet bij zitten, Patricia is namelijk van plan om stappen te nemen tegen degene die voor het uitlekken heeft gezorgd. Natuurlijk is dat niet het enige waar we haar van kennen. Patricia heeft een lange zangcarrière achter de rug en was al bij veel mensen bekend van tv. Momenteel is Patricia aan het bijkomen van alle ophef op Curaçao.

Lees ook: Beroemdheden met een uitgelekte sekstape

6. Lilianne Ploumen

Lilianne Ploumen is onze Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze daagde de Amerikaanse President Donald Trump uit door een internationaal abortusfonds op te starten - finaal tegen Donald Trump's besluit in. Hij schrapte namelijk een financiering van 575 miljoen dollar voor hulporganisaties die in veertig arme landen vrouwen adviseren en helpen met gezinsplanning en een veilige abortus. Met het nieuwe internationale fonds hoopt ze de maatregel van Trump teniet te doen.

7. Dafne Schippers

De Nederlandse atlete Dafne Schippers ging voor goud tijdens de Olympische Spelen in 2016. Ze haalde uiteindelijk zilver op de 200 meter en een vijfde plek op de 100 meter. Een echte powervrouw dus.

8. Doutzen Kroes

Topmodel Doutzen Kroes is momenteel de rijkste vrouw onder jonge miljonairs (ze is maar liefst 22 miljoen euro waard). En dat heeft ze helemaal op eigen kracht bereikt. Een echte selfmade millionair dus. Doutzen liep mee met wereldberoemde modeshows, waaronder Victoria's Secret. En ze heeft sinds kort ook haar eigen lingeriecollectie bij Hunkemöller.

Er zijn natuurlijk nog veel meer powervrouwen in Nederland. Neem de vrouwen uit de VIVA400 lijst. Stuk voor stuk succesvolle en inspirerende vrouwen. Het zijn vrouwen die een bijzondere stap in hun loopbaan hebben gezet, een belangrijke prijs wonnen of die iets anders opvallends deden. Wil je meer lezen over sterke vrouwen? Neem een abonnement op VIVA (het magazine is helemaal vernieuwd!).

<< Terug naar overzicht