Hygge: de Deense hype voor een gelukkig leven | Magazine.nl

Hygge: de Deense hype voor een gelukkig leven

Hygge Hygge is de hype van dit moment. Deze trend is misschien wel hét geheim van het gelukkigste land ter wereld: Denemarken. Bij het hygge-gevoel gaat het om gezelligheid, warmte en knusheid. Een prima manier om de winter door te komen en om -volgens velen- gelukkiger te worden.

Wat is Hygge?

Het woord hygge (spreek uit als 'hoe-guh') is niet letterlijk te vertalen, maar het betekent iets als comfort, warmte en saamhorigheid. In het koude Denemarken is deze vorm van gezelligheid een manier om de lange, koude en donkere winters door te komen. En het is misschien wel dé reden dat dit het gelukkigste land ter wereld is. Hygge staat voor de Deense mentaliteit voor het leven: genieten van de dingen die er echt toe doen, quality time met familie, aandacht voor elkaar en gezellig cocoonen. Klinkt goed toch? En daarom slaan we ook in Nederland allemaal aan het hyggen.

Lees op Flair: HYGGE: is deze Deense levensstijl het geheim voor geluk?

hygge boek lezen

Hyggen: hoe doe je het?

Bij de hygge-hype gaat het erom, dat je je dagelijkse activiteiten met meer aandacht uitvoert. Je geeft de kleine dingen meer betekenis en maakt ze mooier. Beeld je maar in: met je vrienden rond een haardvuur, dikke sokken, stoofpotje op het fornuis, warme plaids, glühwein, flakkerende kaarsjes en buiten giert de wind. Dat is toch ultieme gezelligheid? Oftewel: hygge! Met onderstaande tips pas jij hygge toe in je eigen leven.

  1. Warmte: zorg voor warmte. Ga bij de openhaard zitten, stook de kachel op en zorg voor warme dekentjes.
  2. Comfy kleding: maak het jezelf lekker comfortabel. Draag een warme grofgebreide trui en dikke sokken. Of houd gewoon lekker je pyjama aan. Kijk in de nieuwste Libelle (nummer 4) voor 28x de mooiste truien voor binnen en buiten (Blendle €).
  3. Knus interieur: maak het binnen gezellig met (lekker veel) kaarsen, wollen plaids en kussentjes.
  4. Familie en vrienden: breng meer tijd door met de mensen om wie je geeft en heb aandacht voor elkaar. Leg je telefoon weg, zet de televisie uit en geniet van de quality time samen.
  5. Tijd voor jezelf: je hoeft je echt niet altijd met vrienden en familie te omringen. Voldoende tijd voor jezelf is ook belangrijk. Ontspan in een warm bad of neem de tijd om eindelijk dat ene boek uit te lezen.
  6. Lezen: jezelf met een boek of tijdschrift opkrullen op de bank is helemaal hygge. Heb je nog geen abonnement? Jouw lievelingstijdschrift heb je zo gevonden op Magazine.nl.
  7. Comfortfood: maak een stoofpotje, een uitgebreid diner en drink Deense gløgg, glühwein of warme chocolademelk. Als het maar comfortfood is.
  8. Rustig aan: haasten is absoluut niet hygge. Neem de tijd, doe rustig aan en zorg voor rust in je omgeving.

Lees ook: Gelukkig zijn doe je zó (+ 6 lessen in geluk van Jeroen van de Boom)

hygge dekens

Meer weten?

Als je meer wilt weten over hoe je hygge toepast in je dagelijks leven, kun je een boek lezen. Er zijn al heel wat leuke boeken over deze trend te koop:

Wat vind jij van deze trend? En pas je hygge al toe in jouw leven? Laat het weten in een reactie op Facebook.

<< Terug naar overzicht